Centralizare si economie planificata
inca din vremea lui Lenin fusesera "expropriati expropriatorii", adica fusesera nationalizate, fara nici un fel de compensatie, diverse tipuri de proprietati. Se pretinsese ca era o cale unica de abandonare a "exploatarii omului de catre om. La inceput s-a incercat stabilirea unor controale economice centralizate, tisa anumite tipuri de dificultati intampinate in guvernare au condus Ia abandonarea acestei politici, pentru cea mai mare parte a anilor '20.
Stalin a revenit Ia o centralizare extrema prin impunerea primului "plan cincinal" (1928-1933). Acest plan cincinal era foarte ambitios. El nu viza doar stabilirea unui set de masuri economice menite sa accelereze dezvoltarea industriala a Uniunii Sovietice, ci a marcat, de fapt, inceputul unei noi incercari de a mobiliza si de a transforma societatea sovietica in conformitate cu principiile socialiste. Telul era de a crea un nou mod de viata si de a genera noi atitudini si noi loialitati. Mijloacele alese de Stalin si mica elita de partid pentru atingerea acestui tel erau propaganda permanenta, sacrificiile continue, precum si violenta nelimitata si controlul statului asupra tuturor aspectelor vietii umane.
Printre alte lucruri, planul cincinal presupunea transformarea sistemului agricol dintr-unul bazat pe proprietatea privata, intr-unul intemeiat pe ferme colective si de stat. A existat un anumit scepticism si chiar o opozitie fata de acest program si in cadrul partidului, iar segmente destul de numeroase ale populatiei au respins sacrificiile pe care trebuiau sa Ie faca. in special taranii au opus rezistenta sau au refuzat sa coopereze, dar Stafln a fost nemilos. Era hotarat sa-si impuna programul, indiferent de costuri. Iar costurile s-au dovedit a fi imense.
Stalin i-a obligat pe tarani sa dea statului grane si alte produse agricole, chiar daca aceasta operatiune a presupus infometarea populatiei rurale. in continuare, el a intemeiat lagare de munca fortata - Arhipelagul Gulag - in care a aruncat zeci de milioane de oameni. Aproximativ opt milioane de persoane ajungeau anual in acest imens spatiu concentrationar. Rata mortalitatii era foarte mare, iar regimul de teroare impus acolo includea si nenumarate executii, intre 1929 si 1936 au murit, ca rezultat al politicilor staliniste, circa 9,5 milioane de oameni.