Ideologie
Nazismul a aparut si s-au dezvoltat intr-o atmosfera de umilinta nationala. Germania fusese infranta in prima conflagratie mondiala, germanii considerand ca Ie fusese impus un "dictat" Ia Versailles.
In plus, in anii de dupa Marele Razboi, Germania (ca, de altfel, multe altele) intampina serioase dificultati economice. in sfarsit, desi existasera unele tentative de instaurare a democratiei, in ea nu exista o traditie democratica substantiala.
in aceasta situatie, nazistii au pus un mare accent pe nationalism si pe promisiunile de restaurare a onoarei nationale. Baza doctrinei naziste era poporul (Volk). Ei vedeau natiunea nu doar ca o suma de indivizi, ci ca un organism viu, o Fiinta.
Hitler cauta spatiu vital (Lebensraum) pentru poporul german, proces ce insemna in conceptia sa ruperea lanturilor impuse Ia Versailles si preluarea de teritorii pe seama tarilor vecine. in mod implicit, nazistii priveau cu simpatie si chiar glorificau violenta, vazuta nu doar ca o necesitate nefericita, ci ca un scop in sine. A aparut astfel un adevarat etos militar, ale carui concretizari practice au fost formatiunile paramilitare fidele regimurilor respective: Camasile Brune si S.S.-ul din Germania national-socialista.
In Germania, s-a pus accent deosebit pe cultul conducatorului Fuhrer Hitler gandea astfel: "O majoritate nu poate inlocui niciodata Omul (...). Principiul parlamentar de decizie prin intermediul majoritatii pacatuieste impotriva esentei profund aristocratice a Naturii Desi a subliniat necesitatea conducerii natiunii sau a poporului de catre un singur om, Hitler a incercat sa obtina o sustinere de masa, impunandu-si controlul asupra mijloacelor de informare in masa, utilizate pentru a-i aduna pe oameni in jurul lor. in special Hitler a dat dovada de abilitati certe in materie de propaganda politica, izbutind sa puna in scena mari mitinguri si manifestatii naziste, iar prin calitatile sale reale de orator a reusit sa atraga sprijinul marii majoritati a poporului german. Hitler a facut din rasism, si in special din antisemitism, o componenta esentiala a programului sau.
Desi au existat unele dificultati in identificarea rasei superioare (la inceput s-a vorbit de arieni, dar apoi de nordici), existau insa certitudini in indicarea acelora care erau nu numai inferiori, ci si periculosi pentru rasa stapanilor: in principal evreii si romii, dar si slavii.
Copyright © 2013-2014 by Elisei Dragoslav