Ideologie
Fascismul a aparut in Italia si a imbracat forma corporatista. Acesta preconiza o societate organizata in grupuri profesionale, numite corporatii.
Pe plan politic corporatismul urmarea inlocuirea Parlamentului cu o Adunare a delegatiilor corporatiilor, noua organizare urmand, in conceptia initiatorilor ei, sa asigure prosperitatea tuturor categoriilor sociale. Fascistii au pus mare accent pe nationalism si pe promisiunile de restaurare a onoarei nationale Ei considerau ca statul natiune avea viata sa proprie, diferita de vietile fiintelor umane care-l compuneau.
Regimul fascist a fost instaurat in Italia de Benito Mussolini. Deceptionata in privinta ambitiilor sale teritoriale, zguduita de ample miscari sociale, provocate si sustinute de stanga socialista, care ameninta cu instaurarea dictaturii proletariatului, democratia liberala italiana a devenit incapabila sa rezolve problemele tarii. in fata acestor primejdii fascismul a aparut ca singurul capabil sa apare ordinea in stat.
Practica politica
Fascistii organizeaza marsul asupra Romei determinandu-l pe regele Victor Emanuel al III-lea, care se temea de tulburari sociale, sa demita guvernul si sa accepte numirea lui Mussolini ca prim ministru la 29 octombrie 1922.O luna mai tarziu Parlamentul ii acorda puteri depline, iar in urma alegerilor din 6 aprilie 1924 Camera Deputatilor devine majoritar fascista, asigurandu-i lui Mussolini toate parghiile puterii.
Mussolini a organizat statul dupa principiile corporatismului. Activitatea sindicatelor a fost redusa la tacere, libertarea presei a fost suprimata, activitatea partidelor politice a fost interzisa.
Adversarii politici ai regimului au avut de infruntat represiunea militiilor fasciste "ťOvra" si rigorile Tribunalului special infiintat in 1925, care stabilea ani grei de inchisoare impotriva adversarilor politici.
mai mult