BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Originile totalitarismului

in perioada interbelica, sistemul democratic de organizare politica a cunoscut o criza de mari proportii, ilustrata de renasterea unor vechi forme de autoritarism, precum si de aparitia totalitarismului. Forma traditionala de guvernare antidemocratica in istoria europeana era autoritarismul conservator. Asa cum facusera Caterina cea Mare in Rusia si Metternich in Austria, conducatorii unor asemenea guvernari au incercat sa previna acele transformari de substanta care ar fi subminat ordinea sociala existenta. in acest scop, ei s-au bazat pe birocratii obediente, departamente vigilente de politie si armate de incredere. Participarea populara la astfel de guvernari era interzisa sau limitata drastic la aliati naturali, precum aristocratii, inaltii functionari sau inaltii ierarhi ai Bisericii. Liberalii, democratii si socialistii erau persecutati ca radicali, fiind adesea intemnitati sau exilati.

Dupa primul razboi mondial, acest tip de guvernare autoritara a reaparut si s-a impus in aproape toata Europa. Practic, in ajunul izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial, guvernarea de tip democratic supravietuise doar in Marea Britanie, Franta, Tarile de Jos, tarile din Scandinavia, Cehoslovacia si Elvetia. Desi in anii '20 sisteme cu caracter democratic functionasera si in Austria, Bulgaria, Romania, Grecia, Estonia si Letonia, la finele anilor '30 formele dictatoriale de guvernare izbandisera si in aceste tari, o evolutie in conformitate cu "spiritul epocii" (Zeitgeist).

mai mult

Aparitia totalitarismului

Perioada interbelica a produs insa si o forma noua de organizare social-politica: totalitarismul. Desi uneori totalitarismul se aseamana cu autoritarismul in anumite aspecte practice, exista insa si diferente esentiale. Totalitarismul a aparut pe scena istoriei o data cu efortul de tip revolutionar presupus de razboiul total, desfasurat in perioada 1914-1918. Marele Razboi a determinat tendinta de a subordona toate institutiile si toate categoriile sociale unui obiectiv suprem: victoria. Nimic altceva nu conta. Oamenii erau chemati sa faca sacrificii din ce in ce mai mari, iar libertatea lor personala a fost constant redusa prin intermediul unui control guvernamental din ce in ce mai accentuat.

Experienta cruciala a primului razboi mondial a fost dusa mai departe de catre Lenin si bolsevici, in timpul razboiului civil din Rusia. Lenin a aratat cum o minoritate intransigenta poate sa faca un efort total si sa obtina victoria asupra unei majoritati mai putin hotarate, cum institutiile si drepturile umane pot fi subordonate nevoilor unui singur grup si liderului acestuia. intemeindu-se pe experientele din timpul primului razboi mondial si al razboiului civil din Rusia, totalitarismul si-a atins maturitatea in anii '30, in Rusia, Germania si Italia.

Caracteristicile totalitarismului

Bazandu-se pe tehnologia moderna, statul de tip totalitar incepea ca o dictatura pe exercita intreaga putere politica, insa nu se oprea acolo. Treptat, statul instituia un control cat mai complet asupra tuturor aspectelor vietii umane: economic, social, intelectual si cultural. Desi un asemenea control nelimitat nu a putut fi niciodata pe deplin realizat, libertatea de actiune a individului a fost in mare masura redusa. Deviatia de Ia norma, chiar in materie de arta sau comportament familial, putea deveni o crima. in teorie, nimic nu era neutru din punct de vedere politic, nimic nu era in afara obiectivelor statului.

Aceasta viziune grandioasa in privinta controlului absolut al statului era complet diferita de liberalismul si democratia secolului al XlX-lea, dar si de autoritarismul conservator. intr-adevar, totalitarismul a fost o revolta impotriva liberalismului. Acesta din urma incerca sa limiteze puterea statului si sa protejeze drepturile sacre ale individului; liberalii se bazau pe rationalitate, armonie, progres pasnic si o clasa de mijloc puternica. Toate acestea erau respinse de catre adeptii totalitarismului. Acestia credeau in puterea vointei, conflictul declarat si violenta manifesta. Ei credeau ca individul era mult mai putin valoros decat statul si ca nu existau drepturi pe termen lung, ci doar recompense temporare pentru loialitate si serviciile aduse "cauzei". Doar liderul atotputernic si partidul unic, aflati mai presus de lege si de traditie, determinau destinul statului totalitar.

mai mult

Copyright © 2013-2014 by Elisei Dragoslav